Stránky

utorok, júla 19, 2011

Citrónové osvieženie do vašich komnát

Dnes zasa raz z iného ako lakového súdka, taký trocha atyp príspevok, tak dúfam že vám to neprekáža.

Neviem ako vy, ale ja mám rada keď mi byt pekne vonia. Vonia.. keď si robíme kávu, keď pečiem koláč, suším bielizeň alebo vyjdem zo sprchy. V časoch keď nerobím nič zo spomínaného alebo keď mám len tak náladu, pomôžem si osviežovačom vzduchu. A práve o tom je môj dnešný post.

Ako si vyrobiť doma vlastný, ekologický a súčasne aj ekonomický osviežovač.


Toť finálny produkt, ktorého výroba je extrémne jednoduchá. :)

Potrebujete:

- fľaštičku od ľubovoľného výrobku s pumpičkou / rozstrekovačom (ja som použila, keďže som doma     nič väčšie nenašla, fľaštičku od urýchľovača schnutia laku na nechty značky S-he, ale môže to byť úplne  akákoľvek, len je potrebné ju poriadne vymyť od produktu, ktorý bol v nej pôvodne, obzvlášť ak bol tento mastný alebo výrazne aromatický

- prírodnú silicu, prípadne olej do aromatických lámp podľa vášho výberu a vkusu (tu musí podotknúť, že takýto osviežovač môžete v prípade že použijete ČISTÝ PRÍRODNÝ PRODUKT pokojne použivať aj ako Eau de Toilette na telo)

- 60% lieh z lekárne

- prevarenú alebo destilovanú vodu.


Hlavní hrdinovia.


Ako vidíte, obe silice sú prírodného pôvodu a sú mojimi favoritmi aj pokiaľ ide o ich vonné vlastnosti. Levanduľa krásne upokojí zmysly, je ideálna v spálni, jej vôňa vás krásne učičíka ak si doprajete troška doma vyrobeného osviežovača sem - tam na vankúšik, naopak citrón oceníte keď budete potrebovať vzpruhu a povzbudenie ale aj keď sa vám budú šíriť z kuchyne intenzívne arómy a budete ich chcieť nejak eliminovať. :)
Oba oleje pochádzajú z DM a stoja okolo 3 Euro, pokiaľ sa ich cena od môjho posledného nákupu nezmenila.

Výroba:
1.) do fľašky nakvapkáme olej, intenzita vône je len na vás, ja používam koncentráciu cca. 25 - 30 kvapiek na 150 ml fľašku
2.) pridáme zhruba štvornásobné množstvo alkoholu. Skutočne to nie je treba nejak exaktne odmeriavať, stačí len odhad :)
3.) nádobku zatvoríme a obe zložky dôkladne premiešame
4.) doplníme vodou.

A máme hotovo, alchýmia je za nami. :)
Po zmiešaní všetkých zložiek bude mať finálny produkt mliečnu farbu, ale po pár dňoch si "sadne" a bude z neho normálna číra, priehľadná tekutina. A ak aj nebude, nie je to žiadna závada a ani to nijak neovplyvňuje jeho kvalitu.
Použitie je totálne všestranné: v práci, v aute, v kúpeľni alebo na wecku, kde len chcete. :)

Nuž.....
A keďže toto je hlavne LAKOVÝ blog  nechceme aby laky prichádzali skrátka, odporúčam si nejak vhodne upraviť fľaštičku. :)

Ja som zvolila tento dekór:


Aj som sa zabavila aj som vyprodukovala niečo užitočné. A v týchto horúčavách skutočne mimoriadne oceňujem sviežu citrusovú vôňu kdekoľvek a kedykoľvek. 

Super na celej veci je aj to, že z jedného oleja a jednej fľašky alkoholu vyrobíte kopec voňavej vody za zlomok ceny za ktorú by ste kúpili toľko osviežovača v obchode plus pre mňa osobne ďalší bonus: neprodukujete žiadne freóny ako keď používate klasické spreje!

Poste ideálna záležitosť!
Tak verím, že vás tento príspevok inšpiroval a nápad zaujal, želám všetkým príjemné mixovanie a do skorého čítania!

Vaša
B.

6 komentárov:

  1. Super nápad! Já na tohle domácí míchání nejsem, ale hezky se to četlo :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. good idea! uplne super vec :) mozno raz skusim :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To je nápad, musím si ten příspěvek založit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujem za pozitivnu odozvu, som rada ze moj navod ma taku pozitivnu odozvu a padol na urodnu podu! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. výborné, ja som si robila podobné osviežovače, až na to, že vodu som dala len z vodovodu neprevarenú /nechcelo sa mi variť/ a ako alkoholovú zložku vodku :-) + levanduľová silica...

    OdpovedaťOdstrániť